Isnin, 11 Julai 2016

Nasi Dagang



Kembali kepada mengenal makanan Terengganu...

salah satu makanan yang terkenal di terengganu adalah nasi dagang dan bagi yang ingin membuat sendiri nasi dagang ini akan saya titipkan resepi yang saya ambil dari sebuah blog tentang nasi dagang.

di Terengganu nasi dagang biasanya selari dengan masakan gulai ikan tetapi baru2 ini saya telah menaiki air asia dan menjumpai nasi dagang dengan kuah ayam... lupaa nak ambil resepi yg disediakan dlm buku flight tue tapi try jelah buat sendiri dulu yer... hahaaa

BAHAN-BAHAN
– 100 gram beras nasi dagang
– 5 ulas bawang merah, hiris
– 3 ulas bawang putih, hiris
– 1 inci halia, hiris
– 1/2 sudu besar halba
– 100 ml santan pekat
Bahan-bahan Gulai Ikan Tongkol
– 2 keping ikan tongkol
– 1 sudu besar rempah ikan
– 3 ulas bawang merah
– 2 ulas bawang putih
– 1 inci halia
– 1 inci lengkuas
– 1 sudu besar cili boh
– 2 sudu besar air asam jawa
– 2 sudu besar minyak
– 1 cawan santan
– 5 biji cili padi
– Garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA
1. Rendam beras semalaman, bersihkan dan toskan.
2. Kukus sehingga masak. Masukkan bahan yang telah dihiris ke dalam santan.
3. Seterusnya gaulkan pada nasi dengan sedikit garam dan halba dan seterusnya kukus nasi sekali lagi sehingga masak.
Cara-cara Membuat Gulai Ikan
1. Ikan tongkol direbus bersama asam keping dan garam. Rebus sehingga kering airnya dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis halba, hirisan bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Kemudian masukkan rempah kari ikan dan cili boh. Tumis hingga pecah minyak dan masukkan santan serta air asam jawa.
4. Kacau sehingga mendidih, kemudian baru masukkan ikan tongkol, garam serta gula secukupnya.
5. Kecilkan api dan biarkan hingga masak.

okey resepi nie diambil dari ( http://www.eresipi.com/nasi-dagang-gulai-ikan-tongkol/ )

kalau rajin sila lah pergi ke blog asal resepi ini.. hahaaa

Tiada ulasan:

Catat Ulasan